Къде се среща шевицата "Дървото на живота"?

Прабългарският символ се среща много често в българския фолклор. Тя се извезава върху дрехи, носии, бижута, кърпи и др. Най-често в дамска риза от момента в който дамата започне да се "момее" та чак до дълбока старост. 

Шевицата представя идеята за силанта връзка между земния свят и небесния духовен. 

  Какво символизира?

  Идеяа на прабългарският символ е да покаже връзката между материалното и духовното. Тя представлява тристепенна бродерия, която корона символизира небето, стъблото е символ на земята, а корените са символ на отвъдното. 
  Изключително пъстра и живописна, с цялата си величественост може да се нарече една от цариците на всички видове бродерии от фолклора заедно с Канатица и Елбетица.

  Допълнения към Дървото на живота

  Много често шевицата не винаги е еднаква. Съществуват и разновидности в различните региони, в които е изобразявана. Често се изобразява до него куково цвете (кукуряк), което представлява три листа, олицетворяващи трите основни енергии на земята - земната, човешката и небесната. Мнозина смятат, че куковото цвете се поставя за здраве и закрила.
  В миналото жените са показвали семейното си положение със шевиците по дрехите си - дали са сгодени, дали вече са създали семейство. Всяка жена везайки се, показвала на света къде се намира. Винаги са бродирани символите на края на ръкавите, покрай врата или на бижута.
  Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
  Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.