Ръкоделие.БГ

Канатица - значение и символика

Думата “Канатица” може да се преведе като “криле” и се вярва, че носи щастие на този, който я носи и пази от зли сили.

  Един от най-древните символи е Канатицата, излаган в килимарството в чипровските котлеснките и пиротските килими. Широко разпространен по света, но началото може да бъде проследено и това именно ни довежда отново на Балканите, където са открити най-старите примерни. 

  Името идва от титлата КАНАС - това е архаичната форма на КАНЕЗъ или КНЯЗ - водач, началник. Думата “Канатица” може да се преведе като “криле” и се вярва, че носи щастие на този, който я носи и пази от зли сили.

  Геометрия на канатицата

  Изразяват т.нар. обарзен език - начин за комуникаця чрез пиктографски избражения. Писмеността произлиза от тази древна форма на комуникация. В зависимост от наслояванията по него може да се анализира какво се казва. Има много разновидности и добавки към фигурите, които обогатяват информативното съдържание на символа.

  В конструкцията на канатицата има няколко тълкувания. Снимката с моделите по-горе показват различни неща. Група от 3 триъгълника, сочещи надолу, които са отгоре и група от 3 триъгълника, сочещи нагоре, които са отдолу. 

  Триъгълник, който сочи надолу носи женска информация. Символ, портал към невидимия свят, който показва раждане. 
  Противоположността му показва мъжката информация или портал от видимото към невидимото. той може да символизира и смъртта, което е противоположността на раждането.

  Те пресъздават идеята за горен и долен свят - символ на духовния и веществения свят. За видимото и невидимото на земята.

  В зависимост от подредбата на елементите, значението може да е различно.

  Два триъгълника сочеещи един към друг с допрени върхове, символизират годеж. Коато се слеят - се символизира свавтба. Още известни като маказ и гоям маказ. 

  Ако добавим още два триъгълника в края се получава семейство. 

  В килимарството, където канатицата е най-срещана има мотиви съставни на кантицата. Това са “ляво крило”, “дясно рило” и “гнездо, кокето е съставен мотив от двете крила. 

  Имената на мотивите “крила” също ни подсказват, че канатицата е вид крилато създание. Комбиацията от крила създава мотив наречен “гнездо”. То носи информация и за крилати същества, но идеята за място на раждане се допълва. 


  Канатицата намира приложение и в бижутата в днешно време. Както се вярва, че тя пази от зло и дава сила на този, който я носи, ние бродираме и ръчно създаваме дамски бижута. Разгледайте ги сега.

  Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
  Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.