Ръкоделие.БГ

Елбетица - силата на българския символ

Какво представлява елбетицата

В началото е бил като прост символ с кръст, но в началото си е започнал като точка. Среща се в цялото българско землище и във везаните пазви.

Има много тълкувания за силата на Елбетицата. Вероятно сте чували, че шевиците имат сила, с която предпазват от беди тези, които ги носят. 

Те имат така да се каже магическо послание, което е във всяка шевица, всяка носия и всеки елемент, който виждаме. Елбетицата е един от най-често срещаните и разпознаваеми мотиви в българските народни шевици. Точно тя е олицетворение на българската мощ и сила. 

Има много разновидности, но най-отличителния й елемент е единичния или двоен кръст, ивезани на дрехата или бродерията. Двойният означава наслагването на прав и наклонен един върху друг. Той въплащава и изразява хармонията, която Елбетицата символизира.

Елбетица - символ на хармония и мир.

Символи в легендарната шевица

Изток, запад, юг, северозапад, североизток, югозапад и югоизток са осемте посоки на света. Точно от там идва името на фигурата - елем-бехт, т.е първи-осем. 

Често може да срещнем животинс и растителни орнаменти около шевицата - те се използват, за да се символизира връзката на човека с природата. Срещат се глави с рога, които ни напомнят за кукерите - героите, които се борят със злото и го гонят от нашето ежедневие. Има теории, които казват, че елбетицата е символ на богинята-майка.  

В далечното минало често се използва и като елемент в архитектурата в старите столици Плиска и Влики преслав. Вграждат го и в коланите на българските носии.

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.