Какво е значението на фолклорните шевици у нас?


Древният символ "шевицата" е шифър, магическо изображние с много символи. Може да се каже, че това е най-лесният начин в днешно време да общуваме с предшествениците си.

Старите майстори на шевици твърдят, че се предават от сърце на сърце, от майка на дъщеря и от душа на душа. Трудно е да се разчетат правилно шевиците, но не е невъзможно. Върви се дълъг път докато достигнем до тяхното значение.

В текущата статия ще разгледаме тези, които са най-популярни сега и в миналото, защото традициите са за да се пазят.

Дърво на живота


Композицията може да e симетрична, както и наклонена в една посока. Представя идеята за връзката между земния (материален) и небесния (духовен) свят. Това е един от често срещаните мотиви в българския фолклор.

Двата основни клона на дървото символизират двамата родители. Използва фигурата квадрат, който представя божествената сила, защото само с нейна помощ двама създават семейство и от това започва нов живот. На Дървото на живот може да са има плодове.

Елбетица


Централният плод в Дървото на живота. Представлява два кръстосани кръста с допълнителни фигури. Символизира кръговрата на живота. Тази фигура се среща и в изкуства от Древен Китай, Древен Египет и др. Има защитен характер.

Свастика


Думата свастика идва от санскрит „су-асти“ и означава „да бъде добро!“. Символизира слънцето, което раздава лъчите си на света и от тях се ражда живот.

Историята е отредила, както периоди, в които тя е била от изключително значение за ползвателите си, така и периоди, в през които е забранена и отречена.Не е тайна, че Хитлеристкия режим е отговорен за това и за съжаление той остава неразбран не само от тези, които го отричат, а и от тези, които продължават да го идентифицират с него и да го ползват като своя емблема.

Kанатица


Символ на вечни живот и безкрайността, със значение „криле“. В България този символ се среща както във везбата, така и в килимарството и грънчарството. 

В центъра на шевицата има символ, извезан със златен конец, именно той противопоставя женското и мъжкото, но и ги свързва. В българския фолклор златният цвят е символизира духовното.

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.