Колие с шевица "Елбетица"

Елбетица– осемте посоки на света. Коренът на шевицата се заражда от първобългарската традиция, където се среща титлата „багатур“, показваща българската мощ. В елбетицата

е заложен календарен смисъл. Двойният кръст показва Закона за отчитане на времето

– познат на древните българи и запазен като свещен символ. Това са и осемте главни

празника през годината, съвпадащи с 8-те позиции от движението на Слънцето. Също така двойният кръст е основен символ и в православното християнството.

Безплатна доставка
2790 лв
Поръчка по телефона
Изпрати запитване

Запознай се с богатата символика на българските шевици и избери точния подарък за него или нея.

Българските традиции разказват невероятно много история, имат страхотен дух и многообразие. Най-красиви от цялото творчество са нашите фолклорни шевици. Те са плод на дълголетна история, имат силно значение и сложността им ги прави така уникални. Те са толкова важни за опазването на трандициите и нацията ни.

Българския народ в миналото е създавал и традиционализирал шевици за годеж, за сватба, за сеитба, за жътва, за защита от определени външни заплахи и обичаи. Някои имат скрити символи - слънце, мъжко и женско начало, на богинята Майка и много други.


Предимно тези знаци са свързани с плодородието, здравето и продължението на рода.


Българските шевици като подарък за него или нея.

Подаръкът е най-ценен, когато има послание и е персонално. Какво по-хубаво от точният подарък за точния човек? Нека ви предложим някоя от най-красивите шевици, ръчно бродирана върху различен вид бижута - колиета, гривни, обеци, пръстени, часовници и др.


Ръчно изработени бижута с български шевици, подходящи за жени, изпълнени съв символиката на българския фолклор, точно като древните шевици от българските носии.